AIM UKPA Siklus 9 2011Internal Quality Audit for Academic Services 9 2011

9th cycle  IQA for academic service unit 2011

The procedure of  IQA for 9th cycle academic service unit was the same as those for 8th cycle which is website-based desk/visitation evaluation. IQA 9th cycle focused on the implementation of quality manual and standard performance number 6 of BAN-PT standards at faculties and study programs. Quality Internal Audit 9th cycle was carried-out on September 6 to 20, 2011. The number of auditors involved was 62 auditors. The number of audited unit was 47 units. The scopes 9th cycle of  IQA for academic service units are:
  1. Corrective actions request for nonconformities found in 8th cycle and in 1st surveillance of ISO 9001:2008 by LRQA.
  2. Implementation of ISO 9001:2008-based quality manual.
  3. Work performance based on standard number 6 of BAN-PT standards (funds, facilities and information system).
9th cycle  IQA for academic service units showed that implementation of quality manual was good for both faculty and department. However, the  IQA was found that cross references between quality manual and ISO9001:2008 clausal (article 14) was not available. This situation has been found in many units. Some aspect of BAN-PT standard number 6 were funding to perform university of three missions, literatures, increasing  the role of Study Program (SP) in budgeting, research funding and obtaining funding from students.

Teknis pelaksanaan AIM siklus tahun 9 2011 hampir sama dengan siklus 8 terdahulu yaitu Sistem berbasis website/desk evaluasi dan visitasi. Audit Internal Mutu Siklus 9 menitik beratkan pada implementasi manual mutu dan audit kinerja standar 6 BAN-PT pada fakultas/program dan jurusan/PS.

Audit Internal Mutu (AIM) UKPA Siklus 9 dilaksanakan pada tanggal 6 s.d 20 September 2011. Jumlah auditor yang terlibat berjumlah 62 orang. Jumlah auditee yang terlibat sama dengan AIM UKPA Siklus 8, yaitu 47 unit.

Lingkup kegiatan AIM UKPA Siklus 9 adalah:

1. Permintaan tindakan koreksi atas temuan audit siklus 8 dan temuan Stage 1 Assessment ISO 9001:2008 oleh LRQA.
  2. Implementasi dokumen Manual Mutu berbasis ISO 9001:2008.
  3. Audit kinerja berbasis standar akreditasi BAN-PT Standar 6 (Pembiayaan, Sarana-Prasarana dan Sistem Informasi).

Berdasarkan hasil AIM UKPA Siklus 9 dapat diketahui bahwa rata-rata implementasi manual mutu untuk jurusan dan fakultas sudah cukup bagus, namun nilai terkecil dari butir yang diimplementasikan jurusan dan fakultas adalah tidak adanya daftar acuan silang antara manual mutu dengan klausul ISO 9001:2008 (pada butir 14).

Sedangkan untuk pemenuhan standar 6 akreditasi BAN-PT adalah pada aspek pendanaan untuk operasional (tri dharma), bahan pustaka, keterlibatan PS dalam perencanaan pendanaan, dana penelitian dan persentase perolehan dana dari mahasiswa.

Export date : Fri, 17 Nov 2017 17:36:18
Exported from [ http://pjm.ub.ac.id/layanan/audit-internal-mutu/aim-ukpa/aim-ukpa-siklus-9-2011/ ]